Bouwmaterialen goedkoper geworden

BOUW ZELFBOUW SCHUURWONING

De prijzen van veel bouwmaterialen blijven voorzichtig dalen. Daarmee zet de trend van het afgelopen half jaar door.

Isolatie, wapening, hout, staal en olie waren in juni minder duur dan in mei, blijkt uit cijfers van IGG Bouweconomie. De prijzen voor aluminium en beton bleven stabiel. Alleen het tarief voor koper ging omhoog, met 3 procent.

De prijsdalingen passen in een trend die IGG sinds begin dit jaar signaleert. De prijzen schommelen volgens het bouwadviesbureau al maanden op ongeveer dezelfde niveaus, of dalen voorzichtig. De extreme prijsschommelingen van vorig jaar lijken daarmee achter de rug. De verwachting is dat de markt de rest van het jaar verder afkoelt.

Afkoeling op de markt

De dalende trend heeft onder meer te maken met de marktsituatie in Nederland. Door renteverhogingen komen meer projecten stil te liggen, ziet IGG, en ook het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen daalt. “Er is minder vraag naar materiaal”, constateerde bouwkostenexpert Mario van Veen van IGG vorige maand al.

Het aantal bouwers dat rekening houdt met prijsstijgingen neemt ook af, bleek onlangs uit een conjunctuurmeting van het EIB. In mei dacht een kwart van de bedrijven dat hun kosten zouden stijgen. In november 2022 leefde die verwachting nog bij twee derde van de ondervraagde ondernemers.

In heel Europa zetten de onzekere economie, inflatie en rentestijgingen een rem op de bouwproductie. De groei van de Europese bouwsector (3 procent in 2022) slaat dit jaar om in een krimp van 1,1 procent.