Omgevingsvergunning Homeruskwartier

kubistische woning Homeruskwartier Almere

kavel is binnen! Start bouw van deze dit najaar.

————

Homeruskwartier: bouw uw eigen huis!

Het Homeruskwartier in het stadsdeel Almere Poort is revolutionair en uniek. Het is de grootste woonwijk in Nederland die door de eigen inwoners wordt ontwikkeld en gebouwd. De wijk bestaat uiteindelijk uit 3.400 woningen, waarvan ruim 1.000 in (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Hier ziet heel Nederland in de praktijk hoe mensen de stad maken. Het Homeruskwartier bestaat uit Centrum, Oost en West.

Alle vormen van bouwen komen aan bod. Grachtenhuizen, woonwerkvilla’s, bungalows, tuinhuizen en woontorens. Geschakeld of vrijstaand. Volgens eigen ontwerp of samen met anderen. Afwisseling en diversiteit bepalen het bijzondere karakter van de wijk. Wonen gecombineerd met werk is op veel plekken mogelijk en er zijn ook kavels waar winkeliers hun ideale winkel kunnen bouwen.

 

Homeruskwartier Centrum

Homeruskwartier Centrum bestaat uit een unieke mix van zelfbouwkavels, appartementsgebouwen en voorzieningen in een stedelijke en levendige omgeving met een relatief hoge dichtheid.

In het gebied wordt ruimte geschept voor wonen, werken en ondernemen, of een combinatie hiervan. In het centrum komen in totaal zo’n 300 woningen en bestaat uit bouwblokken met verschillende maten. De bouwhoogtes kunnen afhankelijk van het gekozen bouwblok, variëren. Het openbaar gebied wordt autoluw ingericht.

Het hart van het centrum wordt gevormd door het Homerusplein met verschillende voorzieningen.

 

Homeruskwartier West

De verkoop van kavels in Homeruskwartier West is in 2007 begonnen. Er zijn negen verschillende woonbuurten. Er zijn grachtenhuizen, smalle huizen en stadshuizen, maar ook woonwerkvilla’s en vrijstaande woningen. Bijna alle 420 kavels zijn verkocht en de wijk heeft al aardig haar vorm gekregen.

Ruim vierhonderd kavels

Aan de Zeussingel van Homeruskwartier komt een ‘parelsnoer’ te liggen van herenhuizen met ruime mogelijkheden voor werkruimtes en bedrijfjes. Langs de binnensingel is een gebogen ‘grachtenwand’ ontstaan van grachtenhuizen in een rij.

Tegen het centrum aan zijn reeds twee Urban Villa’s gebouwd en zijn nog twee woontorens van maximaal 45 meter voorzien.

Bij de entree van het Homeruskwartier is een Urban Villa van maximaal 23 meter hoog voorzien. Het Homeruskwartier West is voor het grootste deel definitief ingericht.

 

Homeruskwartier Oost

In dit deel van Homeruskwartier is voor verschillende woonbuurten met vooral vrijstaande woningen gekozen voor uiteenlopende soorten en maten. Enkele bijzondere accenten: ondernemerskavels, houten huizen, huizen met rieten kap en de bungalows van ‘Ik bouw in mijn tuin’.

In 2009 zijn de kavels in Homeruskwartier Oost in verkoop gegaan De meeste kavels zijn inmiddels verkocht.