monument Van Ravesteyn //  Amsterdam

Momenteel zijn wij druk bezig met de verbouw van dit monument van Sybold van Ravesteyn.

Het uit kantoor en woningen bestaande gebouw is in 1931-1932 gebouwd naar een ontwerp van de architect Sybold van Ravesteyn. Hij kreeg de opdracht van de N.V. Algemene Transport Onderneming (ATO). De woningen waren bedoeld voor werknemers van de ATO. Het gebouw was onderdeel van een transport- en vervoerscomplex dat verder bestond uit enkele garages en een paardenstal. Het flatgebouw grensde aan de zuidzijde direct aan de garage; op het dak van de garage was een groot halfrond balkon. In 1965 werden de stallen gesloopt ten behoeve van een busstation met overkapping. Dit busstation is in 1983 gesloopt. Ook de garages zijn rond die tijd afgebroken. Aan het begin van de jaren 1980 onderging het flatgebouw een destructieve verbouwing.

De maisonettes bezitten, nog de oorspronkelijke plattegrond; gebogen wanden die zo typerend zijn voor Van Ravesteyn. Hij ontwierp vertrekken van goede verhoudingen. De woonkamers konden door een schuifwand in twee vertrekken worden onderverdeeld. De schuifwand is in één woning behouden gebleven, met de pui en inbegrip van ingebouwde kasten en bovenlichten. Tevens zijn er nog vele onderdelen uit de bouwtijd: de afwisseling van gebogen en recht afgesloten deuren, ingebouwde kasten, vensterbanken, keukenkasten, interne trap met ijzeren trapleuning, een boogvormige nis met fonteintje in de wc, een wastafel met marmeren achterplaat in een slaapkamer, bovenlichten in de wanden tussen de overloop en de kamers op de slaapverdieping en de toepassing van sierlijsten. De deuren met fineer in diverse appartementen  zijn ook nog origineel.

S. van Ravesteyn is beter bekend van Diergaarde Blijdorp & het (voormalige) Rotterdam CS.

Rotterdam CS (1957)

“Twee gebogen kantoorvleugels, die overigens twee in plaats van de gesuggereerde vier verdiepingen bevatten, aan weerszijden van de centrale hal eindigen in twee decoratieve poorten. Vanuit een voetgangerstunnel zijn de perrons bereikbaar, die elk met een eigen kap van twee gewelfde betonschalen zijn overdekt. Ook in de centrale hal zijn gewelfde schalen aangebracht die indirect worden verlicht. Het gebouw is in 2008 gesloopt zodat er het nieuwe station kon worden gebouwd.”